Göz İltihabı Belirtileri Nelerdir
Göz İltihabı belirtileri nelerdir, göz iltihabı nedir, göz iltihabı belirtileri, hakkında merak ettikleriniz için yazılmış makale.
Göz iltihabı belirtileri nedir?
İlk belirtiler; Işığa karşı hassasiyet, bulanık görme, göz küresinde ya da göz çevresinde şiddetli ağrı, gözde kızarıklık, uçuşmalar. Kamaşma, görmenin azalması, göz yaşarması, görüntüde oluşan lekeler şeklinde ortaya çıkar.
Göz iltihabı neden olur?
Göz iltihabı neden olur. Gözün iris, siliyer cisim ve koroid’den oluşan tabakalarında (bazen damar tabaka da denilir) meydana gelen iltihaplanmaya “Göz iltihabıt” adı verilir. Müzmin seyirli olan bu hastalıkta zaman içinde tekrarlayan şekilde görülen alevlenmelere “üveit atağı” adı verilir. Uvea bölgesindeki iltihaplar yerleşim durumlarına göre 2 gruba ayrılır. Önde daha çok irisin ve siliyer cismin ön bölgesinin iştirak ettiği iltihaplar “ön üveit” olarak adlandırılır. Tedaviye kolay ve iyi cevap verir. Arka bölgede koroid ve bazen da retinanın iştirak ettiği iltihaplar ise “arka üveit” olarak adlandırılır. Arka üveit özellikle tedavisiz bırakıldığında ciddi kalıcı görme kayıplarına yol açabilir. “Pars planit” ise koroid ve retinanın periferik bölgesinde yani siliyer cisme yakın bölgelerinde meydana gelen özel iltihabi durumlara verilen addır. Görmenin riske edilmediği durumlarda tedavisiz sık kontroller ile izlenebilir. Ciddi hasar bırakmayan özelliğe sahiptir. Arka üveitlerde koşuluk yolu ile retinanın iştiraki yada kendisinin direkt olarak olaya katılması ile görülen durum “korioretinit” olarak bilinir.
Göz iltihabı tanısı nasıl konmaktadır?
Ne şiddette olursa olsun, üveit acil ve önemli bir hastalıktır ve acil müdahalesi gerekir. Tedaviye geç başlandığında hastalık ilerler ve göz bebeğinde şekil bozuklukları, katarakt, göz tansiyonu yükselmesi gibi kalıcı etkiler bırakabilir. Bu yüzden bu hastalıklar varsa erken teşhis. Tedavi için hastanın gerek göz doktorları gerekse diğer branş hekimleri tarafından acilen tedaviye başlanmalıdır.
Göz iltihabı, bazı durumlarda hiçbir belirti olmaksızın yalnızca muayenede saptanabilen bir hastalıktır. Hastanın hiçbir yakınması olmasa da uvea birimi olan merkezlere ve bu hastalığı değerlendirme konusunda deneyimli uzmanların muayenesine gereksinim vardır. Çünkü basit bir göz muayenesi ile bu hastalık tanınamaz. FFA ve diğer tetkik yöntemleriyle, konuyla ilgili bir uzman tarafından değerlendirilmesi önemlidir. Üveitle ilgili olabilecek hastalıkların tetkikleri (kan, radyoloji) gerekir. Sadece muayenesi ile tanı konamayan durumlarda floresan anjiografi. İndosiyanin yeşili anjiyografi, görme alanı ve daha ileri tetkikler ile romatoloji, göğüs hastalıkları. Cilt hastalıkları konsültasyonları gerekebilir.
Göz iltihabı hastalığının nedenleri?
Bazı vakalarda sebep bulunamamakla birlikte. Behçet hastalığı, Göz travması, bakteri, virüs, parazit, mantarlar, tüberküloz, sifilis (frengi), herpes ve toxoplazmoz, bağışıklık sistemi hastalıkları; romatizmal hastalıklar, ülseratif kolitin üveite yol açtığı belirtilmektedir.
Göz İltihabı Belirtileri Nelerdir, hakkında merak ettikleriniz için yazılmış makaleyi okudunuz. Göz İltihabı Belirtileri Nelerdir, hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayın. Göz İltihabı Belirtileri Nelerdir, hakkında detaylı bilgi almak için uzman hekimlere başvurabilirsiniz. Göz İltihabı Belirtileri Nelerdir, hakkında detaylı bilgi almak için yazılmış diğer makaleleri okuyabilirsiniz.